Orangutāns pret Gorilla
  

Orang-utan un gorilla ir divi primāti, kas ļoti attīstījušies, un cilvēki tos kļūdaini dēvē biežāk nekā nē. Pareiza izpratne vai nopietns apsvērums būtu noderīgs par šo divu primātu īpašībām un citiem ar dabas vēsturi saistītiem faktoriem, lai izvairītos no kļūdām. Orang-utan un gorilla dabiski izplatās divos dažādos pasaules reģionos, un tie veido lielākos primātus. Šis raksts būtu lielisks palīgs, lai izprastu faktorus, kas šos divus dzīvniekus padara unikālus viens no otra.

Orang-utan

Orang-utan ir arborētisks primāts, kas izplatīts Borneo un Sumatras lietus mežos. Ir divas atšķirīgas sugas, un saskaņā ar IUCN sarkanā saraksta kategorijām abas no tām ir apdraudētas. Abas sugas ir zināmas kā Bornean Orang-utan (apdraudēta) un Sumatran Orang-utan (kritiski apdraudēta). Papildus IUCN kategorijām Orang-utan ir minēts CITES (Konvencija par apdraudēto faunas un floras sugu starptautisko tirdzniecību) 1. pielikumā. Šo lielo arborētisko dzīvnieku īpašībām ir garas rokas, kas ir divreiz garākas par kājām vai pakaļējām ekstremitātēm. Lai arī tie ir arborētiski dzīvnieki, viņi var staigāt pa zemi taisnā pozā, un tā mēra 1,2–1,5 metrus, kad Orang-utan stāv uz kājām. Viņu ķermeņa svars svārstās no 33 līdz 80 kilogramiem, bet tēviņi ir smagāki par 110 kilogramiem. Viņu lielā galva ar raksturīgo sejas profilu padara tos unikālus starp visiem dzīvniekiem. Orang-utāniem ir gari mati, kas visā ķermenī ir unikāli iekrāsoti sarkanbrūnā krāsā, izņemot uz sejas un plaukstām. Viņi ir vieni no saprātīgākajiem primātiem, un viņu sarežģītais rīks, kas izmanto uzvedību, to ir pierādījis. Orang-utāni galvenokārt ir augļu ēšanas dzīvnieki ar sava veida specializētu uzturu, taču atkarībā no pieejamības ir arī visēdāji barošanas paradumi. Kopumā šiem vientuļajiem dzīvniekiem ir apjomīgs ķermenis, kas aprīkots ar garām un stiprām rokām, saliektām kājām un biezu kaklu. Interesanti, ka Orang-utāniem nav astes, neskatoties uz to, ka viņi ir arboreāls dzīvnieks. Vidēji viņi savvaļā dzīvo apmēram 35 gadus, un nebrīvē tas varētu ilgt līdz 60 gadiem.

Gorillas

Gorillas ir divu sugu sugas, un tās abas padara tos par lielākajiem starp visiem primātiem. Viņi dabiski apdzīvo Centrālās un Rietumāfrikas tropu un subtropu mežus un nekur citur. Divas gorilla sugas ir zināmas kā rietumu gorilla (Gorilla gorilla) un austrumu gorilla (Gorilla beringei). Austrumu gorillu izplatība ir dažās Centrālāfrikas valstīs, tostarp galvenokārt Ugandā un Ruandā. Rietumu gorillas ir reģistrētas no Āfrikas rietumu valstīm, piemēram. Kamerūna, Nigērija un Angola. Pieaugušie tēviņi, arī sudrabaini ir lielākie no visiem primātiem, kuru augstums ir aptuveni 1,5–1,8 metri, un viņu svars ir no 140 līdz 200 kilogramiem. Turklāt labi audzēts sudrabkājs ir gandrīz divreiz lielāks nekā mātīte. Gorillas galvaskausa struktūra ir lielisks piemērs, lai parādītu tām raksturīgo mandibulāro prognātismu. Citiem vārdiem sakot, apakšžokļa (apakšžokļa) izvirzījums salīdzinājumā ar augšžokli (augšžoklis). Gorillu mēteļa krāsa ir tumša ar lielākoties melni brūnu, bet sudrabainajiem galvām ir liesmai līdzīgi matiņi. Gorillas ir sabiedriski dzīvnieki, kas dzīvo karaspēkā, un viņi labprātāk ligzdo uz kokiem. Viņu uzturā galvenokārt ir zālēdāji, kas sastāv no augļiem un barojošām lapām. Viņu lielās smadzenes sver apmēram 400 gramus, kas liecina par viņu augsto intelektu. Gorilla ir ilgi dzīvojošs dzīvnieks, kura savvaļas mūžs ir 55 gadi.

Kāda ir atšķirība starp Gorilla un Orang-utan? • Orang-utan dzīvo Dienvidaustrumu Āzijas salās, bet gorillas - Āfrikas kontinentālajā daļā. • Orang-utan ir lielākais arboreālais primāts, turpretī gorilla ir lielākā starp visiem primātiem. • Gorilla krāsā ir melna, turpretī Orang-utan ir sarkanbrūnā krāsā. • Orang-utāns galvenokārt ir vērsts pret dendrārijas sugām, savukārt gorilla galvenokārt ir uz sauszemes. • Gorillai ir izteikta piere, bet Orang-utan ir redzama seja. • Abiem ir garas rokas, bet Orang-utan ir garākas rokas salīdzinājumā ar kājām nekā gorillā. • Gorilās mūža ilgums ir ievērojami ilgāks nekā Orang-utans.